Ink and watercolour drawing of Bayer House Golden lane

Bayer House, Golden Lane. (Click on the image to see a larger, higher resolution version)

This drawing was a Sketchbook Skool homework that I didn’t manage to complete during the course. Liz Steel set us 2 homeworks with the idea being that you didn’t have to do both. I did the first and decided that the building drawing could wait for when I could get outside – energy and weather permitting.

Dry weather and a decent amount of energy didn’t seem to tie up for me so it was a long time before I got round to this. The building I chose to draw was the rear of Bayer House on the Golden Lane Estate in London.

Black ink preliminary sketches of building details

The bonus with this place was that I could do a lot of the preparation work from the comfort of a friend’s living room so no need to sit outside in the unpredictable weather!

I did some preliminary sketches, like I did with my other homework for Liz so I could get to know the thing I was drawing and then started laying out the final drawing in pencil. I also took some photos because I couldn’t finish this in one sitting so I used them for reference when I was working on it back at home.

Because this particular building is made up of mostly squares and rectangles I did use a ruler (is that cheating? Maybe…) to get things set out, although even that wasn’t perfect. When I inked it in though I drew freehand over the pencil lines so the drawing still had some kind of looseness to it.

It was more complex than I think I’d anticipated and maybe the repetition of shapes throughout the building made it more difficult, I’m not sure. This is also the first drawing I think I’ve done where it’s spread across onto a second page.

That made scanning a bit of a problem because my scanner is A4 sized and the double page spread wouldn’t fit. I scanned it in two parts and spent some time learning how to merge the two images into one, before tidying it up, cropping and resizing.

The final image on here is very tiny just because of the space available but if you click on it you’ll be taken to a much higher res version of it on my Flickr stream.